Paljak rääkis Delfile, et kõige madalamale võib õhutemperatuur sel nädalal langeda eeloleval ööl, mil mõnel pool võib tulla 12–15 kraadi külma. „Need on siiski üksikud paigad, kui selgemaks läheb,“ sõnas Paljak.

„Tänane hommik illustreerib seda hästi – üldiselt on hommik väga mahe, aga Läänemaal on praegugi 9–13 kraadi, aga mujal ainult 3–6 kraadi külma. Just kui selgemaks läheb, võib lähiöö anda külmakraade.“

Neljapäevast alates on Paljaku sõnul ülekaalus pilvine taevas. „Pilvise taeva korral ei lange temperatuurid nii madalale, vaid jäävad valdavalt miinus kümnest kraadist kõrgemale,“ rääkis sünoptik, et sel nädalal suuri miinuskraade oodata pole.

„Tasapisi tuleb lund juurde. Mõnel päeval vähem, mõnel päeval rohkem,“ rääkis Paljak. „Homme on sadusid vähem, kui, siis alles õhtu poole enam. Neljapäeval tuleb veidi juurde. Reede päevane sadu võib osutuda taas asjalikumaks. Nädalavahetusest laupäev ilmselt endiselt toob lumelisa, võib-olla pühapäeval jääb sadu harvemaks,“ rääkis Paljak.

„Päikest on väga vähe,“ sõnas sünoptik. „Variant on, et pühapäeval äkki on natukene heledam, aga kui tuleb lõuna poolt niiskust juurde, siis toob pigem sadu,“ selgitas Paljak. Päikeselisi tunde aga ongi detsembrikuus paljuaastase keskmisena kõige vähem. „Tingitud muidugi ka sellest, et päev on lühike. Aga [peamiselt] ikkagi sellest, et väga tihti on ülekaalus tsüklonaalne ilm.“

Talvekuud tõotavad tulla talvised

Lähinädalate ilm tuleb Paljaku sõnul pigem talvine ja kokkuvõttes võib detsember kujuneda keskmisest veidi külmemaks. „Praeguse pildi järgi võiks eeldada, et jõuludel on lumi maas. Pärast 20ndat tuleb kindlasti mingi sulaperiood, aga kuhu ta parasjagu satub – kas jõuluaega, enne või pärast seda –, on liiga vara pakkuda,“ ütles Paljak.

Jaanuar ja veebruar tulevad Paljaku sõnul praeguse prognoosi järgi normilähedased, tavalised talvekuud. „Veebruari osas on variante, et veebruarist alates juba võib soojemaks minna, aga praegu jäime tavalise talvekuu juurde,“ selgitas Paljak, et ilmselt tuleb veebruar siiski talvine.

Ükski talvekuu praegu väga karmi pakast ei tõota. „Vähemalt [normist] külmemat me nüüd ei oota, aga talvised endiselt. Analoogaasta põhjal ei olnud väga külm – küll talvine ja miinuskraadidega, aga mitte väga ekstreemsete külmakraadidega,“ selgitas sünoptik.